Wykonanie
Najlepszy
dżem jaki do tej
pory jadłam...idealnie słodki z moją ukochaną
skórką pomarańczową genialnie ze sobą współgrają. Jestem dumna, że sama go stworzyłam :)

Składniki : ( na 1 niewielki słoiczek )290 g twardawych, mało słodkich
nektarynek obranych ze skórki i pozbawionych pestek ( jeśli macie tylko dobrze słodkie to dodajcie mniej
cukru )50 g jasnego
cukru trzcinowego50 g jasnego
cukru muscovado1
cytryna ( wcześniej wyszorowana i sparzona )1-1,5 łyżeczki drobno posiekanej kandyzowanej
skórki pomarańczowejNektarynki kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka. Dodajemy
cukry, mieszamy. Przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na noc.Drugiego dnia dodajemy skórkę otartą z
cytryny, sok i kandyzowaną skórkę
pomarańczy. Stawiamy na gaz i smażymy aż
owoce się rozpadną a całość nabierze odpowiedniej dla nas konsystencji
dżemu.Gorący
dżem przekładamy do wcześniej wyparzonego słoika. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia. Dodatkowo słoik można zapasteryzować przez 10 - 15 minut.Smacznego :)