Wykonanie
Jak wiecie nie przepadam za
zielonymi oliwkami, są dla mnie za mocno goryczkowate dlatego też poszukuje przepisów, które by sprawiły, że chętniej
będę po nie sięgać. Wszak
oliwki bardzo zdrowe. Ostatnio natrafiłam na ten przepis i od razu postanowiłam wypróbować. Teraz na pewno chętniej i częściej po nie sięgnę :)
Oliwki o delikatnym smaku
czosnku,
ziół i
cytryny. Lekko słone. Ich gorycz zanika gdzieś w marynacie. Idealne na przekąskę, do przystawek, sałatek,
mięs, pizzy itp. Polecam wybrać
oliwę taką na, której można smażyć bo powstała aromatyczna
oliwa nada się nie tylko do sałatek czy dressingów ale również jako dodatek do innych dań. Przepis z miesięcznika " Yhteishyva Ruoka maj 2014 "

Składniki :100 g
oliwek ( świeżych lub z solanki. Jeśli użyjecie z solanki
soli nie dodajemy ale
oliwki należy przepłukać pod
wodą i odsączyć dobrze na sicie)1 łyżeczka
ziół prowansalskichcytryna - ilość dowolna - u mnie plasterek przekrojony na pół
oliwa1 łyżeczka
soli gruboziarnistej jeśli nie są to
oliwki z solanki3 ząbki
czosnku pocięte w plasterki
Oliwki układamy w słoiku. Dodajemy
cytrynę i
czosnek. Całość zalewamy
oliwą. Na wierzch wsypujemy
zioła i ewentualnie
sól. Zakręcamy słoiczek wstrząsamy tak aby
zioła zmieszały się z całością. Uzupełniamy
oliwą tak aby pokrywała w całości
oliwki. Odstawiamy do lodówki na 2 dni, konsumujemy :)Smacznego :)

„BIORĘ UDZIAŁ W KONKURSIE WWW.COOKINGGOODLOOKING.BLOG.PL ”