Wykonanie
Idealnie słona - przynajmniej w nasze gusta trafiła. Może inaczej - dobrze słona ale nie przesolona. Krucha jednak bez problemu można ukroić cienki plasterek. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Dosi smakołyki .

Składniki :1 kg
surowej szynki2 szklanki
wody1 szklanka płynnej
przyprawy "
Maggi"3
owoce jałowca ( mój dodatek )3 ząbki
czosnku obrane
Szynkę związujemy sznurkiem. W garnku umieszczamy wszystkie wyżej wymienione składniki, mieszamy, wkładamy
mięso. Wstawiamy na niewielki gaz i gotujemy 1,5 godziny pod przykryciem. W połowie czasu
gotowania szynkę obracamy na drugą stronę ( jeśli istnieje potrzeba można dolać 3/4 szklanki
wody ). Po 1,5 godz. wyjmujemy ją na talerz i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Pozostawiamy do ostygnięcia.Smacznego :)