Wykonanie
Ten przepis jest dziecinnie prosty, przyniosła go teściowa z pracy ;) można tak przygotować
szynkę,
schab, karczek... co tylko chcemy, na ciepło do obiadu czy na zimno do kanapek... na początku nie sądziłam, że aż tak nam zasmakuje a jednak ;) Wystarczą 3 składniki -
szynka,
woda,
przyprawa "
maggi"...- 1 kg
surowej szynki (można dać
schab, karczek)- 1 szklanka
przyprawy maggi- 2 szklanki
wody- 3 ząbki
czosnku - opcjonalnie (smak jest wtedy bardziej wyrazisty)- sznurek lub specjalny rękaw z nici - jeżeli zwiążemy
mięso, będzie bardziej zbite i lepiej się będzie kroić po ugotowaniu

- do dużego garnka wlać szklankę
przyprawy maggi i dwie szklanki
wody-
szynkę (
schab lub karczek) umyć i związać- włożyć do garnka- dodać obrany
czosnek- gotować na małym ogniu przez ok 1-1 , 5 godz.- w połowie czasu przewrócić
mięso na drugą stronę- jeżeli
woda odparuje można dolać przegotowanej
wody (wlałam dodatkowo 3/4 szklanki)- po ugotowaniu wyjąć z garnka na talerz, przykryć folią aluminiową i zostawić do wystygnięcia- rozciąć sznurki- pokroić na cienkie lub grube plasterkiSmacznego.źródło: własne