Wykonanie
Dziś przepis jak można w inny sposób niż z sosem podać gnocchi. Jeśli mamy już wcześniej przygotowane kluseczki to zrobienie tej zapiekanki idzie ekspresem. W smaku delikatne z kremowym sosem z
mascarpone i
parmezanu. Przepis z książki Nigelli Lawson " Nigellissima "

Składniki : ( dla 2 -3 osób natomiast w formie przystawki na około 6 porcji )250 g
mascarpone60 ml
mleka 3,2%4 łyżki tartego
parmezanuświeżo mielony
pieprzświeżo starta
gałka muszkatołowa1 łyżeczka
soli morskiej w płatkach lub 1/2 miałkiej ( lub do smaku )800 g gnocchi2 łyżki
bułki tartejW garnku mieszamy
mascarpone i
mleko, wstawiamy na średni ogień, doprowadzamy do wrzenia. Jak tylko zacznie wrzeć wyłączamy palnik i dodajemy 3 łyżki
parmezanu. Mieszamy. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Gnocchi mieszamy z sosem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego tak aby były w pojedynczej warstwie ( niestety nie miałam takiego naczynia dlatego u mnie podwójna warstwa ).
Bułkę tartą mieszamy z pozostałym
parmezanem, posypujemy gnocchi po wierzchu.Zapiekamy w temp. 200°C przez 15 minut
bułka powinna się lekko zrumienić. Niestety u mnie piekarnik słabo je zrumienił ale i tak były smaczne.Smacznego :)