Wykonanie
Wskrzeszenie resztek piernika, którego już nikt nie chce jeść. Piernikowo -
czekoladowo -
kawowo -
pomarańczowe. Świetnie wyczuwalny smak kandyzowanej skórki zwłaszcza jeśli dodacie domowej. Przepis z bloga Escapade gourmande .

Składniki : ( robiłam z połowy porcji wyszło 13
trufli, przepis podaje na całość zgodnie z oryginałem )250-300 g piernika100 ml zaparzonej mocnej
kawy ostudzonej60 g
gorzkiej czekolady ( dałam pół na pół
mlecznej i gorzkiej )2 łyżki posiekanjej kandyzowanej
skórki pomarańczowejłyżka
alkoholu pomarańczowego ( u mnie
likier corientau ) lub
wódki w wersji bezalkoholowej można dodać świeżo wyciśnięty sok z
pomarańczygorzkie
kakaoCzekoladę rozpuszczamy nad kąpielą
wodną. Piernik kroimy w niewielką kostkę, wkładamy do miski. Do piernika dodajemy
kawę,
czekoladę,
alkohol i skórkę kandyzowaną. Całość bardzo dobrze mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy więcej piernika. Jeśli nie mamy to proponuje wcześniej stopniowo dodawać mokre składniki. Masę wstawiamy na około 1 godziny do lodówkilub na 15 minut do zamrażarnika - moja była idealna i pominęłam ten krok. Po wyjeciu z lodowki formujemy kulki na kęs lub 2 i obtaczamy w
kakao.Smacznego :)