Wykonanie
Deszczowa pogoda ma swoje zalety. Wyrzuty sumienia, gdy się trochę porozpieszczam czymś słodkim, siedząc pod kocem na kanapie, są dużo mniejsze niż w
słoneczny dzień :)
Czekoladowy likier. Mmmm... Jaki on jest pyszny... ;)Wolicie smak
kawy ? proszę bardzo:
likier kawowy

Składniki:2 puszki słodzonego
mleka skondensowanego2 tabliczki
mlecznej lub
gorzkiej czekolady dobrej jakościok. 1 szklanki
czystej wódki1 szklanka
mleka zagęszczonego 7,5%2 łyżki ciemnego
kakaoPrzygotowanie:Zamknięte puszki z
mlekiem gotuję 1,5 - 2 godziny w garnku z
wodą (na leciutkim ogniu), po tym czasie
mleko zagęści się i utworzy kajmak. Otwieram puszki, przekładam masę do głębokiej miski, najlepiej z pokrywką - dostosowanej do pracy z mikserem. Dolewam
alkohol i miksuję masę dokładnie.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli
wodnej (w misce umieszczonej na garnku z gotującą się
wodą tak, by dno miski nie dotykało powierzchni wrzątku). Gorącą
czekoladę przelewam do
mleka z
wódką, dodaję
kakao i dolewam
mleko zagęszczone, miksuję na wysokich obrotach przez kilka minut.
Likier przelewam do zamykanej karafki, trzymam w chłodnym miejscu do tygodnia.Przepis autorski.