ßßß Cookit - przepis na Likier kawowy

Likier kawowy

nazwa

Wykonanie

Utarło się jakoś, że ten likier przygotowuję zimą, pewnie dlatego że pasuje do koca, książki i zmroku :) Ale jest tak pyszny, że nie ma sensu ograniczać się tylko do jesiennej czy zimowej pory. Aksamitnie gładki, mleczno-kawowy, na poprawę nastroju czy po prostu sączony dla przyjemności - doskonały....
A może macie ochotę na likier czekoladowy?
Składniki na ok. 1 litr
2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
1 szklanka czystej wódki
1,5 szklanki bardzo mocnej zaparzonej kawy
Przygotowanie:
Puszki mleka ( oczywiście zamknięte :)) gotuję przez ok. 2 godziny na wolnym ogniu; w tym czasie mleko zgęstnieje i zrobi się z niego masa jak na toffi. Studzę mleko, przekładam do głębokiej miski, dolewam wódkę i miksuję dokładnie. Dolewam kawę ( przygotowuję ją z rozpuszczalnej, kawę parzoną trzeba przelać przez jak najdrobniejsze sitko). Przelewam likier do butelek, szczelnie zakręcam. Likier-gdy będzie zupełnie zimny - gęstnieje, ewentualnie można go rozrzedzić dodatkową porcją kawy. Można go przechowywać do 3 miesięcy.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/07/likier-kawowy.html