Wykonanie
Utarło się jakoś, że ten
likier przygotowuję zimą, pewnie dlatego że pasuje do koca, książki i zmroku :) Ale jest tak pyszny, że nie ma sensu ograniczać się tylko do jesiennej czy zimowej
pory. Aksamitnie gładki,
mleczno-
kawowy, na poprawę nastroju czy po prostu sączony dla przyjemności - doskonały....A może macie ochotę na
likier czekoladowy?
Składniki na ok. 1 litr2 puszki słodzonego
mleka skondensowanego1 szklanka
czystej wódki1,5 szklanki bardzo mocnej zaparzonej
kawyPrzygotowanie:Puszki
mleka ( oczywiście zamknięte :)) gotuję przez ok. 2 godziny na wolnym ogniu; w tym czasie
mleko zgęstnieje i
zrobi się z niego masa jak na
toffi. Studzę
mleko, przekładam do głębokiej miski, dolewam
wódkę i miksuję dokładnie. Dolewam
kawę ( przygotowuję ją z rozpuszczalnej,
kawę parzoną trzeba przelać przez jak najdrobniejsze sitko). Przelewam
likier do butelek, szczelnie zakręcam.
Likier-gdy będzie zupełnie zimny - gęstnieje, ewentualnie można go rozrzedzić dodatkową porcją
kawy. Można go przechowywać do 3 miesięcy.Przepis autorski.