Wykonanie
Bardzo zaciekawił mnie ten przepis i pozytywnie zaskoczył. Nie lubię
mleka na ciepło ale to jest wyjątkiem. Aksamitna konsystencja
mleka o smaku
herbaty,
potem kardamonu i na końcu
imbiru.Te smaki dokładnie czuć w takiej kolejności. Idealna na dzisiejszą pogodę. Wprawdzie śnieg już odpuścił ale deszcz i wiatr hula za oknem. Mam zamiar ustrzec się przed przeziębieniem popijając właśnie ten
napój :) Przepis znaleziony TUTAJ .
Składniki : (na 1 porcję )1 i 1/2 szklanki
mleka1 łyżka posiekanego lub zmiażdżonego
imbiru2 ziarna
kardamonu lub 1/4 łyżeczki mielonego ( uwielbiam
kardamon więc dałam 1/3 łyżeczki )2 czubate łyżeczki
herbatycukier ( jeśli używacie )Na dużym ogniu zagotowujemy
mleko ( uwaga, żeby się nie przypaliło ). Zmniejszamy ogień na mały. Dodajemy
imbir,
kardamon i
herbatę. Podgrzewamy 5-6 minut aż pojawi się ładny herbaciany kolor. Przecedzamy przez sitko, słodzimy, pijemy :)Smacznego :)