ßßß
Składniki : ( wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową)1 kg białego sera z wiaderka8 jaj2 budynie śmietankowe w proszku, słodzone ( przed użyciem przesiałam)3/4 szklanki cukru16 g cukru waniliowego250 g herbatnikówŻółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z cukrami na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy budynie i stopniowo po łyżce ser cały czas mieszając. Na końcu z białek ubijamy sztywną pianę i partiami dodajemy do masy serowej mieszając już tylko łopatką lub łyżką, delikatnie.Blachę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze ściśle układamy herbatniki. Na nie wylewamy masę serową.Pieczemy w temp. 180°C przez 40-50 minut. Kiedy się upiecze zostawiamy go w zamkniętym ale wyłączonym piekarniku na 15 minut. Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i zostawiamy go na kolejne 15 minut. Kiedy ostygnie schładzamy w lodówce przez noc.Smacznego :)