Wykonanie
Sernik ten można zrobić również bez
spodu czyli
herbatników. Ja akurat miałam do zużycia. Sam sernik łatwy i szybki w przygotowaniu nie licząc czasu pieczenia i chłodzenia. Bardzo smaczny, słodziutki, delikatny. Przepis z bloga I
Love Bake .
Składniki : ( wszystkie składniki muszą
mieć temp. pokojową)1 kg
białego sera z wiaderka8 jaj2 budynie
śmietankowe w proszku, słodzone ( przed użyciem przesiałam)3/4 szklanki
cukru16 g
cukru waniliowego250 g
herbatnikówŻółtka oddzielamy od
białek.
Żółtka miksujemy z
cukrami na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy budynie i stopniowo po łyżce
ser cały czas mieszając. Na końcu z
białek ubijamy sztywną pianę i partiami dodajemy do masy serowej mieszając już tylko
łopatką lub łyżką, delikatnie.Blachę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze ściśle układamy
herbatniki. Na nie wylewamy masę
serową.Pieczemy w temp. 180°C przez 40-50 minut. Kiedy się upiecze zostawiamy go w zamkniętym ale wyłączonym piekarniku na 15 minut. Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i zostawiamy go na kolejne 15 minut. Kiedy ostygnie schładzamy w lodówce przez noc.Smacznego :)