Wykonanie
Zachęcona smakiem poprzedniego sernika wypróbowałam kolejny przepis. Ten sernik jest mniej ciastowy a bardziej
serowy, aksamitny. Mocno
śmietankowy dzięki budyniom. Nie jest też zbyt słodki, więc Ci którzy lubią słodkie ciasta muszą dodać więcej
cukru. Polecam oba przepisy, bo nie umiem wybrać, który jest lepszy.1 kg
białego sera z wiaderka8
jajek2 budynie
śmietankowe (słodzone)3/4 szklanki
cukru16 g
cukru waniliowegoWszystkie składniki na sernik powinny
mieć taką samą temperaturę.
Żółtka oddzielamy od
białek i miksujemy razem z
cukrem i
cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy
budyń i powoli partiami
ser.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z
sera.Następnie masę
serową wylewamy do dużej natłuszczonej totrtownicy i pieczemy w temp. 180 stopniach przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 min trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 min. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Ale i tak jak ma popękać to popęka - jak widać na załączonych obrazkach ;)Smacznego!