ßßß Cookit - przepis na Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

nazwa

Wykonanie

Nie jest to takie mleko jak to z puszki ale równie smaczne. Łatwe i proste w zrobieniu. Nie zastąpi w pieczeniu normalnego mleka kokosowego ale jest idealne do kawy, innych napojów. Ja go użyłam do pasty na kanapki o której będzie następny wpis :) Reszta wylądowała w kawce - intensywnie kokosowa kawa była :) Przepis z bloga Potrawy półgodzinne .
Składniki :
1 szklanka wiórków kokosowych
1-1,5 szklanki wrzącej wody
Wiórki zalewamy wrzątkiem tak aby woda całkowicie je zakryła. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie blenderujemy 2-4 minuty ( u mnie zdecydowanie krócej w malakserze jakaś minuta ). Całość przelewamy na gazę i dobrze odciskamy do miski cały płyn z wiórek. Kolejno powtarzamy proces. Wiórki ponownie zalewamy,studzimy, blenderujemy i wyciskamy. Tak powstałe mleko zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce 2-3 dni. Przed użyciem wstrząsnąć gdyż warstwa tłusta będzie się oddzielać. Mi nawet porządnie się część ścięła i musiałam wcześniej wyciągnąć z lodówki zanim użyłam.
Wiórki których użyliśmy możemy wykorzystać do wypieków lub pasty na którą przepis będzie w następnym poście.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/06/Domowe-mleko-kokosowe.html