ßßß
Składniki :1 szklanka wiórków kokosowych1-1,5 szklanki wrzącej wodyWiórki zalewamy wrzątkiem tak aby woda całkowicie je zakryła. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie blenderujemy 2-4 minuty ( u mnie zdecydowanie krócej w malakserze jakaś minuta ). Całość przelewamy na gazę i dobrze odciskamy do miski cały płyn z wiórek. Kolejno powtarzamy proces. Wiórki ponownie zalewamy,studzimy, blenderujemy i wyciskamy. Tak powstałe mleko zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce 2-3 dni. Przed użyciem wstrząsnąć gdyż warstwa tłusta będzie się oddzielać. Mi nawet porządnie się część ścięła i musiałam wcześniej wyciągnąć z lodówki zanim użyłam.Wiórki których użyliśmy możemy wykorzystać do wypieków lub pasty na którą przepis będzie w następnym poście.Smacznego :)