Wykonanie
Nie jest to takie
mleko jak to z puszki ale równie smaczne. Łatwe i proste w zrobieniu. Nie zastąpi w pieczeniu normalnego
mleka kokosowego ale jest idealne do
kawy, innych
napojów. Ja go użyłam do pasty na kanapki o której będzie następny wpis :) Reszta wylądowała w
kawce - intensywnie kokosowa
kawa była :) Przepis z bloga Potrawy półgodzinne .
Składniki :1 szklanka
wiórków kokosowych1-1,5 szklanki wrzącej
wodyWiórki zalewamy wrzątkiem tak aby
woda całkowicie je zakryła. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie blenderujemy 2-4 minuty ( u mnie zdecydowanie krócej w malakserze jakaś minuta ). Całość przelewamy na gazę i dobrze odciskamy do miski cały płyn z wiórek. Kolejno powtarzamy proces. Wiórki ponownie zalewamy,studzimy, blenderujemy i wyciskamy. Tak powstałe
mleko zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce 2-3 dni. Przed użyciem wstrząsnąć gdyż warstwa tłusta będzie się oddzielać. Mi nawet porządnie się część ścięła i musiałam wcześniej wyciągnąć z lodówki zanim użyłam.Wiórki których użyliśmy możemy wykorzystać do wypieków lub pasty na którą przepis będzie w następnym
poście.Smacznego :)