ßßß Cookit - przepis na Dżem rabarbarowo-truskawkowy z rumem

Dżem rabarbarowo-truskawkowy z rumem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam przetwory z charakterem. I ten taki jest !!! Wspaniały, aromatyczny dżemik z dodatkiem rumu. Koniecznie musicie go zrobić !!!! :) Przepis z bloga Cynamon i goździki .
Składniki : ( w oryginale na 750 g rabarbaru i 750 g truskawek 300 g cukru )
500 g oczyszczonego ze skórki i liści rabarbaru
500 g truskawek
260 g cukru trzcinowego
4 łyżki ciemnego rumu
W jednej misce umieszczamy pokrojony na małe kawałki rabarbar. Zasypujemy połową cukru i zalewamy 2 łyżkami rumu. W drugiej misce umieszczamy pokrojone truskawki. Zasypujemy je pozostałym cukrem i rumem. Odstawiamy na ok 2,5 godziny aż owoce puszczą sok.
Po tym czasie zawartość obu misek łączymy w jednym garnku. Stawiamy na niewielki ogień, zagotowujemy po czym zestawiamy na chwilę z ognia ( u mnie jakieś 2-3 minuty ). Ponownie stawiamy na ogień i smażymy około godziny aż nadmiar płynów odparuje i całość ładnie zgęstnieje. Pamiętając o mieszaniu i ściąganiu co jakiś czas szumowin.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy, stawiamy do góry dnem aż ostygną. Ja dodatkowo pasteryzowałam 15 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/05/Dzem-rabarbarowo-truskawkowy-z-rumem.html