Wykonanie
Uwielbiam
przetwory z charakterem. I ten taki jest !!! Wspaniały, aromatyczny dżemik z dodatkiem
rumu. Koniecznie musicie go zrobić !!!! :) Przepis z bloga
Cynamon i
goździki .

Składniki : ( w oryginale na 750 g
rabarbaru i 750 g
truskawek 300 g
cukru )500 g oczyszczonego ze skórki i liści
rabarbaru500 g
truskawek260 g
cukru trzcinowego4 łyżki ciemnego
rumuW jednej misce umieszczamy pokrojony na małe kawałki
rabarbar. Zasypujemy połową
cukru i zalewamy 2 łyżkami
rumu. W drugiej misce umieszczamy pokrojone
truskawki. Zasypujemy je pozostałym
cukrem i
rumem. Odstawiamy na ok 2,5 godziny aż
owoce puszczą sok.Po tym czasie zawartość obu misek łączymy w jednym garnku. Stawiamy na niewielki ogień, zagotowujemy po czym zestawiamy na chwilę z ognia ( u mnie jakieś 2-3 minuty ). Ponownie stawiamy na ogień i smażymy około godziny aż nadmiar płynów odparuje i całość ładnie zgęstnieje. Pamiętając o mieszaniu i ściąganiu co jakiś czas szumowin.Gotowy
dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy, stawiamy do góry dnem aż ostygną. Ja dodatkowo pasteryzowałam 15 minut.Smacznego :)