ßßß Cookit - przepis na Konfitura truskawkowo - rabarbarowa

Konfitura truskawkowo - rabarbarowa

nazwa

Wykonanie

Jedno jest pewne, to już ostatni moment na zakup rabarbaru i truskawek. Można jednak połączyć to cudowne warzywo z tym równie cudownym owocem i zamknąć ich bogaty smak w słoiczku, by zimną móc rozkoszować się pyszną konfiturą.
Recepturę znalazłam tutaj .
Składniki na 8 słoików (o pojemności 250 ml):
2 kg truskawek, bez szypułek
1 kg rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki
150 ml rumu
2 łyżki świeżo startego imbiru
ok. 700 g cukru
Truskawki oraz rabarbar umieścić w dużym garnku z grubym dnem i zalać połową rumu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodać cukier, starty imbir, resztę rumu i gotować dalej, już bez przykrycia ok. 1,5 godziny, aż konfitura zacznie gęstnieć.
Gorącą konfiturę nałożyć do słoików, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem na 20 minut. Po tym czasie ustawić w normalnej pozycji i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/07/konfitura-truskawkowo-rabarbarowa.html