Wykonanie

Jedno jest pewne, to już ostatni moment na zakup
rabarbaru i
truskawek. Można jednak połączyć to cudowne warzywo z tym równie cudownym
owocem i zamknąć ich bogaty smak w słoiczku, by zimną móc rozkoszować się pyszną
konfiturą.Recepturę znalazłam tutaj .Składniki na 8 słoików (o pojemności 250 ml):2 kg
truskawek, bez szypułek1 kg
rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki150 ml
rumu2 łyżki świeżo startego
imbiruok. 700 g
cukruTruskawki oraz
rabarbar umieścić w dużym garnku z grubym dnem i zalać połową
rumu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.Następnie dodać
cukier, starty
imbir, resztę
rumu i gotować dalej, już bez przykrycia ok. 1,5 godziny, aż
konfitura zacznie gęstnieć.Gorącą
konfiturę nałożyć do słoików, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem na 20 minut. Po tym czasie ustawić w normalnej pozycji i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: