Wykonanie
Tak jak zapewnia autorka bloga Feeria smaków kopytka są mięciutkie, leciutkie, puszyste delikatne. Szczerze
powiem, że nigdy wcześniej takich nie
jadłam. Przepis z bloga Feeria smaków .

Składniki :1 kg sypkich
ziemniaków150 g
mąki2
jajkau mnie dodatkowo
mąka ziemniaczana do podsypywania przy formowaniu
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i studzimy na sicie. Nie przykrywamy niczym wierzchu, niech odparują. Zimne przepuszczamy przez maszynkę do
mielenia mięsa, dodajemy
jaja,
mąkę. Zagniatamy. Stolnicę delikatnie posypujemy
mąką, formujemy wałek, delikatnie go spłaszczamy i nożem tniemy po skosie tak aby powstały romby.Kopytka gotujemy w dużej ilości osolonej
wody. Gdy wypłyną na wierzch wyławiamy je. Są tak delikatne, że gotowanie może spowodować rozwalenie się.Smacznego :)