ßßß Cookit - przepis na Kopytka wg M. Gessler

Kopytka wg M. Gessler

nazwa

Wykonanie

Tak jak zapewnia autorka bloga Feeria smaków kopytka są mięciutkie, leciutkie, puszyste delikatne. Szczerze powiem, że nigdy wcześniej takich nie jadłam. Przepis z bloga Feeria smaków .
Składniki :
1 kg sypkich ziemniaków
150 g mąki
2 jajka
u mnie dodatkowo mąka ziemniaczana do podsypywania przy formowaniu
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i studzimy na sicie. Nie przykrywamy niczym wierzchu, niech odparują. Zimne przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jaja, mąkę. Zagniatamy. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką, formujemy wałek, delikatnie go spłaszczamy i nożem tniemy po skosie tak aby powstały romby.
Kopytka gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch wyławiamy je. Są tak delikatne, że gotowanie może spowodować rozwalenie się.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/03/Kopytka-wg-M-Gessler.html