Wykonanie
Niedzielny obiad i kluski śląskie :) coś pysznego.Dzisiaj zaproponuje Wam sprawdzony przepis na kluski śląskie. Prosty, tradycyjny przepis, który zachwyci nie jedną osobę.Polecam :)SKŁADNIKI:1 kg
ziemniakówmąka ziemniaczana1-2
jajkaWYKONANIE:
Najpierw należy ugotować
ziemniaki w osolonej wodzie - zaczynając gotowanie od zimnej
wody - około pół godziny. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej
ziemniaki ugotować dzień wcześniej.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, następnie
ziemniaki ugniatamy w misce. Dzielimy je na cztery równe części i jedną z nich przekładamy na 3 pozostałe. Miejsce skąd zabraliśmy
ziemniaki uzupełniamy do równa
mąką ziemniaczaną.
Dokładnie wszystko łączymy do uzyskania jednolitej masy.
Następnie formujemy małe kluseczki i układamy np na talerzu obsypanym
mąką.
Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Wkładamy do gotującej się
wody, gdy kluski wypłyną na powierzchnie gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Po ugotowaniu możemy przełożyć je do sosu. je do sosu lub zaraz podać na talerz i polać sosem.
Smacznego :)