Wykonanie
Kopytka to dla mnie najpyszniejsze kluski ziemniaczane. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a są wspaniałym dodatkiem do obiadu.Kopytkaporcja 100 sztuk

1 kg
ziemniaków2
jajka2 niepełne szklanki
mąki2 łyżki
mąki ziemniaczanejZiemniaki obrać, ugotować na miękko, odlać
wodę.Ciepłe
ziemniaki przepuścić przez praskę, zmielić w maszynce lub utłuc na gładko (nie używać blendera do tego).Dodać
jajka, wymieszać i wsypać
mąki.Zagnieść gładkie ciasto - takie ciasto na kopytka trzeba wykorzystać od razu, nie może leżeć długo.Odrywać kawałki ciasta, formować wałeczki, lekko je spłaszczać i pod skosem ciąć kluseczki.Zagotować
wodę z
solą - po zagotowaniu wrzucić kopytka, zmniejszyć moc palnika by
woda nie bulgotała, bo kluseczki się rozpadną i przemieszać łyżką drewnianą by odeszły od dna.Po wypłynięciu na wierzch gotować 1-2 minuty.