ßßß Cookit - przepis na Jogurtowo -kardamonowo - pomarańczowa Panna Cotta

Jogurtowo -kardamonowo - pomarańczowa Panna Cotta

nazwa

Wykonanie

Sama Rachel pisze, że nie jest to prawdziwa Panna Cotta ale poprzez dodanie jogurtu zamiast śmietany deser zyskał na delikatności a dzięki dodatkom na egzotycznym posmaku. Dla mnie jest do wersja lekkiego, orzeźwiającego deseru o cudownym kardamonowym smaku ( pisze kardamonowym bo dodałam za mało proszku pomarańczowego i smak pomarańczy jest słabo wyczuwalny ). Przepis Rachel Allen z książki " Rachel`s food for living "
Składniki :
1 liść żelatyny
200 ml mleka
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
175 ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka skórki pomarańczowej ( ja dałam proszek pomarańczowy ale za mało bo tylko 2 szczypty a spokojnie można było dać pół łyżeczki )
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody ( tyle, żeby ją przykryło ) i odstawiamy na 5 minut aby zmiękła.
Mleko, miód i kardamon umieszczamy w rondlu, stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy aż składniki się połączą, ja to robiłam jakieś 10 minut. Mieszając od czasu do czasu.
Do ciepłego mleka dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę ( bez wody ) i mieszamy żeby się rozpuściła. Odstawiamy całość do przestygnięcia.
W drugiej misce łączymy jogurt i skórkę pomarańczową. Miksując dodajemy do jogurtu letnie mleko z żelatyną. Całość dobrze mieszamy. Rozlewamy masę do niewielkich naczynek ( powinno wyjść 4-6 porcji ) i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/11/Jogurtowo-kardamonowo-pomaranczowa-Panna-Cotta.html