Wykonanie
Jeśli lubicie bardzo chrupiącą, grubą skórkę tak jak ja to ten
chleb jest dla Was. U mnie standardowo z pikantnym
cheddarem ale wybór
sera dowolny. Mój wystarczyło posmarować tylko
masłem. Reszta dodatków zbędna. Najlepiej smakuje na ciepło. Jednak jeśli macie na niego ochotę musicie zaplanować pieczenie wcześniej bo ciasto musi wyrastać przez noc. Przepis z bloga Amatorska ale z pasją .

Składniki :400 g
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
soli ( jeśli
ser solony dodajemy mniej )15 g świeżych
drożdżyświeżo mielony
czarny pieprz100 g
sera ( u mnie pikantny
cheddar )300 g letniej
wodySer ścieramy na grubych oczkach.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
sól, pokruszone
drożdże,
pieprz,
starty ser. Mieszamy wszystko łyżką. Dolewamy
wodę cały czas mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przykrywamy ścierczką i odstawiamy do wyrośnięcia na noc.Na drugi dzień ciasto wykładamy na stolnicę wcześniej oprószoną
mąką, ( ręce również oprószamy ). Boki ciasta zagniatamy do środka tak aby powstała kula.Ściereczkę posypujemy
mąką. Na nią przekładamy ciasto sklejeniem do góry. Bokami ścierki przykrywamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1-2 godziny.Piekarnik rozgrzewamy do 230-250°C 30 minut przed włożeniem
chleba do piekarnika. Wtedy też na te 30 minut wkładamy okrągłe naczynie żaroodporne do piekarnika ( na około 1/3 jego wysokości )żeby się nagrzało.Po 30 minutach wykładamy ciasto do nagrzanego naczynia ( I tu UWAGA żeby się nie poparzyć, robimy do bardzo ostrożnie !!!! ) ze ściereczki sklejeniem do góry. Przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20-30 minut. Jeśli
chleb za bardzo się rumieni przykrywamy wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Smacznego :)