Wykonanie
Pigwa tak bardzo niedoceniany
owoc. Wielu z nas ma ją w zasięgu ręki ale nie wiemy jak ją przyrządzić. Bardzo spodobała mi się akcja ChilliBite, której szczegóły znajdziecie tutaj,na zgromadzenie przepisów na
pigwę. Dlatego też postanowiłam podzielić się z
Wami przepisem, który gości u mnie w rodzinie już od jakiegoś czasu. Ja sama go nie przygotowałam bo nie mam pod ręką
pigwy ale zawsze zostaję obdarowana słoiczkami przez mamę. Zasięgłam porad jak dokładnie zrobić i dziś dziele się recepturą z
Wami.Historii przepisu jako takiej nie ma. Mama została obdarowana dużą ilością
pigwy i nie wiedząc co z nią zrobić zasięgła porad w rodzinie i po znajomych. Ktoś podrzucił jej słoiczek na wypróbowanie i oto jest. Wcześniej
pigwy używaliśmy jako dodatku do
herbaty. Kroiło się w plastry i siup do szklanki. Smażoną
pigwę dodaje się również do
herbaty zamiast
cytryny, świetna na przeziębienia.Z
owoców pigwy w tej chwili w moim rodzinnym domu robi się
nalewka - pigwówka. Robimy ją pierwszy raz a na efekty trzeba czekać do świąt. Jak wyjdzie dobra to za rok podzielę się przepisem :)
Składniki :1 kg
pigwy1 kg
cukruPigwę myjemy, przecinamy na pół, wyciągamy pestki. Kroimy na niewielkie kawałki. Przekładamy do rondla, zasypujemy
cukrem, stawiamy na niewielki ogień. Mieszamy do momentu aż
pigwa zacznie puszczać
soki i
cukier się rozpuści. Uwaga, żeby się nie przypaliło. Smażymy ok 1 godziny aż całość zgęstnieje i powstanie masa,
syrop wyglądająca jak karmel. Jeszcze raz uwrażliwiam pamiętajcie o zaglądaniu i mieszaniu. Gotową
pigwę przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Tak pozostawiamy do ostygnięcia. Nie pasteryzujemy. Po otwarciu przechowujemy w lodówce. Dodajemy około 1/4 łyżeczki do
herbaty ale jak ktoś chce można dać więcej, tylko uwaga z późniejszym słodzeniem
herbaty, bo
syrop, którym jest otoczona jest mocno słodki.* Ważna uwaga
pigwa musi być po przymrozkach bo inaczej nie puści
soków. Jeśli nie jest a chcecie już ją przetworzyć zostawcie
pigwę na noc w lodówce.Smacznego :)