ßßß Cookit - przepis na Korzenny syrop imbirowy

Korzenny syrop imbirowy

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wy ale ja lubię sobie doprawić herbatę. Bardzo rzadko ją pijam dlatego jak już to musi być wyjątkowa :) Dziś prezentuję syrop korzenny imbirowy, który przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest lepszy niż sobie wyobrażałam ba jest genialny. Dzięki niemu tygodniowe wypijanie herbat powiększyło się :) Herbata pachnie i smakuje korzennymi przyprawami...ech cudowne doznania dla mojego podniebienia. Jeśli lubicie takie korzenne smaki to naprawdę gorąco polecam !!!! Przepis z bloga Bea w kuchni :)
Składniki :
60-80 g świeżego imbiru ( Bea pisze,że można dodać więcej jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny syrop ale ja myśle, ze ta ilość w zupełności wystarczy )
2 laski cynamonu
4-5 ziarenek czarnego pieprzu lub ziela angielskiego ( u mnie ziele )
2 goździki
1/2 gałki muszkatołowej ( nie miałam całej gałki i zgodnie z zaleceniami Bei dodałam pół płaskiej łyżeczki gałki w proszku . W zupełności wystarczy ta ilość, można dodać mniej jak kto woli )
1 łyżka kwiatu gałki muszkatołowej ( suszona osnówka ) ( nie miałam, pominęłam )
250 ml wody
240 g jasnego cukru trzcinowego ( może być zwykły )
Za pomocą łyżeczki lub nożyka obieramy imbir, kroimy go w plastry. Umieszczamy w rondelku z resztą składników. Stawiamy na gaz, i podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie zagotowujemy całość i gotujemy na wolnym ogniu około 5-10 minut. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 20- 30 minut. Od czasu gotowania zależy intensywność syropu. Po tym czasie całość przecedzamy, zlewamy do słoików lub butelek, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce. Po ostygnięciu zgęstnieje. Ja dodaję niecałą łyżkę syropu do herbaty. Pycha :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/10/Korzenny-syrop-imbirowy.html