Wykonanie

Składniki : ( na dwie osoby )2 ćwiartki z
kurczaka lub udka
zioła według uznania, moja mama robiła tylko z
majerankiem ja z powodu deficytu użyłam garść
ziół prowansalskich i
oregano.
przyprawa do kurczaka lub
sól5 średnich
ziemniakówpół średniej
cebuli białejpół średniej
cebuli czerwonej ( może być jedna biała )
Zioła mieszamy razem w jednej misce.
Kurczaka posypujemy
solą lub
przyprawą do kurczaka, obtaczamy w ziołach. Odstawiamy, najlepiej na całą noc jeśli mamy taką możliwość, smaki wtedy świetnie przejdą. Jeśli nie dysponujemy takim czasem odstawiamy na minimum 30 minut.
Ziemniaki obiaramy kroimy w ćwiartki,
cebulę szatkujemy w piórka.
Ziemniaki solimy, dodajemy trochę
ziół ( według uznania ). Wrzucamy do rękawa do pieczenia razem z
kurczakiem, jeśli używamy samych udek w przypadku ćwiartek proponuję
ziemniaki zrobić w osobnym worku, gdyż szybciej się uparują. Zawiązujemy oba końce. W worku robimy parę dziurek szpikulcem. Wkładamy na brytwankę i pieczemy w temp. 180° godzinę do półtorej.Czas pieczenia zależy od wielkości ćwiartek czy udek. Ja piekłam
kurczaka w osobnym rękawie, po 30 min pieczenia wrzuciałam
ziemniaki w drugim worku. Piekałam około 1 godz. 15
miut.Smacznego :)