Wykonanie
Kolejny świetny przepis Nigelli z książki " Kuchnia. Przepisy z
serca domu ". Sama Nigella
mówi, że to nie jest pizza tylko ją przypomina więc tak nazwała tę potrawę. Niezależnie od nazwy jest to super pomysł na szybką kolację a w moim przypadku obiad. Zwłaszcza, że mój Ukochany już od jakiegoś czasu wpominał o pizzy.Sama potrawa bardzo ale to bardzo łatwa i szybka do wykonania. Ciasto niewiarygodnie lekkie, puszyste choć jest cienkie. Dodatki można sobie dobrać jakie sie chce. Ja zrobilam podstawową wersję jaka NIgella podaje w ksiażce i naprawdę nic więcej nie potrzeba. Gorąco zachęcam :)
Składniki : ( dla 2 osób )1
jajo100 g
mąki pszennejsól ( dałam szczyptę )250 ml pełnotłustego
mlekamałso do natłuszczenia formy100 g
utartego sera cheddar ( dałam zwykły )50 g małej
kiełbaski chorizo lu peperoni ( ja dałam chorizo choćmoże być kazda jaką mamy w lodówce )Natłuszczamy naczynie do zapiekania ośerdnicy oik. 20 cm ( ja piekałam w tortownicy o śr. 23 cm ). Połowe
sera rozkladamy na dnie naczynia. Kolejno do miski wsypujemy
mąke,
sól,
mleko i
jajko.Mieszamy na gładką masę. Przelewamy do naczynia, bezpośrednio na
ser. I zapiekamy 30min. w temp. 220°C. Po tym czasie wyciągamy formę z
ciastem, układamy na nim
kiełbasę i posypujemy resztą
sera. Wstawiamy jeszcze raz do piekarnika na 2-3 minuty do rozpuszczenia
sera.* Jeśli podczas pieczenia ciasto wybrzuszy się do góry jak u mnie nie martw się, po wyciągnięciu z piekarnika ciasta układamy
kiełbasę, posypujemy
serem i zapiekamy. W tym czasie ciasto osiądzie.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni