Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Tabela peklowania mokrego
Mielonka z
grzybami »
Kiełbasa dobra

Składniki:-
mięso wieprzowe kl. I 2kg-
mięso wieprzowe kl. II 3kg-
pieprz 1,5g/kg- kwiat lub gała muszkatołowa 0,5g/kg- peklosól 17-22g/kg- jelita wieprzowe 28mmSposób wykonania:
Mięso peklujemy na sucho 48 godzin w temperaturze 6 stopni.Następnie
mięso wieprzowe kl. I rozdrabniamy na sitku 10mm, a
mięso kl. II rozdrabniamy na sitku 8mm.Najpierw mieszamy
mięso kl. I do momentu, aż zacznie się dobrze kleić. Następnie dodajemy
mięso kl. II i
przyprawy oraz do 5%
wody.Wymieszaną masą
mięsną napełniamy wcześniej przygotowane jelita. Jelita napełniamy ścisło odkręcając w parki o długości około 20cm. Końce jelit wiążemy.
Kiełbasy wieszamy w chłodnym miejscu i osadzamy w temperaturze 6 stopni około 10 godzin.Wędzarnię rozgrzewamy do około 50 stopni i osuszamy około 20 minut, przy dużym ruchu powietrza i małej ilości
dymu. Gdy powierzchnia
kiełbas będzie sucha w dotyku zaczynamy wędzenie.
Kiełbasę wędzimy w temperaturze do około 40 stopni przez około 4 godziny do barwy jasnobrązowej.
Wodę w naczyniu do parzenia podgrzewamy do temperatury około 75 stopni. Wkładamy
kiełbasę i utrzymujemy temperaturę
wody około 72-75 stopni. W takiej temperaturze parzymy
kiełbasy do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury około 70 stopni.Następnie chłodzimy wyroby do temperatury poniżej 18 stopni w chłodnym pomieszczeniu. Wyrób przechowujemy w lodówce.środa, 13 maja 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter