Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Pasztetowa z dzikaDomowy żurek »Wyroby dojrzewające fermentowane

Składniki:-
szynka,
polędwica,
polędwiczki małe
mięsa wieprzowego, dzika lub jelenia-
jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii-
miód naturalny- peklosólNajpierw przygotowujemy solankę. Robimy solankę ok. 5% i dajemy 0,5l
wody na kg
mięsa. Dodajemy
jogurt ok. 30-40g/kg
mięsa i 1 łyżkę
miodu na kg
mięsa. Mieszamy. Następnie nastrzykujemy solanką
mięso w ilości ok. 20% jego masy. Nastrzyk powinien być wykonany dość gęsto.Nastrzyknięte
mięso układamy do pojemnika i zalewamy pozostałą solanką.
Mięso powinno być całkowicie zakryte płynem.Odstawiamy w temp pokojowej na 48h, aby rozpoczął się proces fermentacji.Po tym czasie wyjmujemy
mięso i wieszamy na hakach celem ocieknięcia i osuszenia na 1-2 doby w temp poniżej 15 stopni.WędzenieJa wędzenie z uwagi na długi czas i niskie temp. (wędzenie zimne) prowadziłem w wędzarni szafkowej z generatorem
dymu BORNIAK .
Mięso było poddane procesowi wędzenia na zimno tj. w temp do 25 stopni. Wędzenie będzie długotrwałe.

Pierwszego dnia ok. 10h, i później codziennie lub co drugi dzień przez ok. 4h/dziennie. Wędzenie powtarzamy przez 7 dni lub tyle
razy, aż powierzchnia
mięsa będzie ciemno brązowa, wiśniowa. Drewno do wędzenia buk lub olcha.


Kolejnym etapem jest dojrzewanie
mięsa. Powinno ono odbywać się w temp. do max 15C i dużej wilgotności do 75%. Czas dojrzewania jest zależny od grubości
mięs. Im dłużej tym lepiej. Kilka tygodni to minimum.Wyrób w smaku jest bardzo wyrazisty i ma kwaskowy, charakterystyczny smak.

Smacznegoniedziela, 29 marca 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter