Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Salceson domowyMarynowane
pieczarki »Schinkespeck
Mięso solone na sucho i zimno wędzonecoś jak Schinkespeck

Składniki:-
boczek ze skórą-
szynka ze skórą- może być
karkówkaZ
szynki wykroić kawałki prostokątne, ze skóra. Najlepiej bez błon.
Boczek pociąć na kawałki ok 8-10cm szerokości.Natrzeć
mięso mieszanką:-
sól kamienna 1kg+peklosól 0,5kgdo tego
zioła rozdrobnione:-
pieprz czarny,-
rozmaryn,-
jałowiec,-
ziele angielskie,-
kolendra,-
liść laurowy.
Mięsko ułożyć w naczyniu. Pierwszą warstwę skóra do dołu, ostatnią skórą do góry. Co 2 dni przewracać. Wytworzy się dużo soku w którym będzie się peklowało. Peklujemy ok 7-10 dni.
Potem wyjmujemy, obmywamy w wodzie i moczymy tyle godzin ile peklujemy czyli ok. 7-10h. Ja raz zmieniłem
wodę.Następnie wyjmujemy i wieszamy na pętelkach lub hakach na 48h w temp. do ok 10 stopni.
Mięso obsycha i troszkę dojrzewa.Po tym czasie wędzimy na zimno. Ja wędziłem 2x w temp. do 25 stopni. Pierwszego dnia 8h, drugiego 4h.Wyroby ciągnące o intensywnym wędzonym smaku.Smacznego.wtorek, 18 marca 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter