Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa żywieckaKiełbasy dojrzewające z dzika »
Szynki dojrzewające na bakteriach
Składniki:-
szynki lub inne kawałki
mięsa tu wieprzowego- kultury bakterii bactoferm cp77 lub
serwatka- peklosólKawałki
mięsa należy uformować i przyciąć odpowiednio. Mogą być ze skórą i tłuszczykiem. Mogą to być
szynki,
karkówka,
boczek, ...Odważamy 3% peklosoli w stosunku do wagi
mięsa oraz 10-20%
wody. Dodajemy bakterie w ilości podanej w instrukcji na kg
mięsa (25g/a00kg
mięsa). Zamiast bakterii można użyć
serwatki. Wtedy dodajemy min. 3%
serwatki i 1-2%
cukru w stosunku do masy
mięsa.Nastrzykujemy solanką
mięso w ilości 10-20% jego masy.Rozpuszczamy połowę wartości peklosoli potrzebną do zapeklowania
mięsa wg. tabeli Dziadka . Odmierzamy 0,4l solanki na kg
mięsa.Nastrzyknięte
mięso układamy w naczyniu i zalewamy solanką oraz dodajemy pozostałą solankę z nastrzykiwania, co wyciekła z
mięsa.
Mięso ma być całkowicie zakryte.
Mięso pozostawiamy w temp. pozwalającej na ukiszenie
mleka na czas ok 24-48h celem zapoczątkowania procesu fermentacji.Następnie wyjmujemy
mięso i wieszamy celem ocieknięcia.Dalej po osuszeniu wędzimy zimnym
dymem kilka godzin min 3
razy.Dojrzewanie powinno odbywać się w pomieszczeniu o wilgotności ok 75% i temp. 10-15C. Czas dojrzewania zależny od grubości
mięs, ale kilka tygodni min. Ja robię ok 2 miesiące.Procedura dojrzewania otrzymana od kolegi Bagno.
Smacznegoniedziela, 13 maja 2012, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter