ßßß
Surowce i dodatki:- boczek- peklosól 18g/kg- pieprz cytrynowy 1g/kg- żelatynaBoczek dopasowujemy do praski prostokątnej. Jeśli ktoś nie ma prostokątnej może użyć cylindrycznej i zrolować boczek.Boczek najpierw peklujemy na sucho przez 24h-48h w temp 5 stopni.Do praski wkładamy folię celulozową i układamy boczek skóra do dołu posypujemy żelatyną w ilości ok 2 łyżeczek i pieprzem, można sproszkowanym czosnkiem (nie za dużo bo się nie sklei). Na to kładziemy drugą warstwę boczku skóra do góry. Jeśli mamy można pomiędzy warstwy boczku ze skórą włożyć boczek skórowany, co ja zrobiłem i widać na foto.Zamykamy praskę i parzymy w wodzie o temp ok. 75 stopni prze ok 2h. Wyjmujemy z wody i studzimy w prasce do osiągnięcia wewnątrz temp ok 5-10 stopni. Można włożyć do zimnej wody i ją zmieniać lub przelewać.Smacznegoniedziela, 18 marca 2012, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter