ßßß Cookit - przepis na Boczek prasowany

Boczek prasowany

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Pączki wg. Abratka 65279
Boczek mielony »
Boczek prasowany
Surowce i dodatki:
- boczek
- peklosól 18g/kg
- pieprz cytrynowy 1g/kg
- żelatyna
Boczek dopasowujemy do praski prostokątnej. Jeśli ktoś nie ma prostokątnej może użyć cylindrycznej i zrolować boczek.
Boczek najpierw peklujemy na sucho przez 24h-48h w temp 5 stopni.
Do praski wkładamy folię celulozową i układamy boczek skóra do dołu posypujemy żelatyną w ilości ok 2 łyżeczek i pieprzem, można sproszkowanym czosnkiem (nie za dużo bo się nie sklei). Na to kładziemy drugą warstwę boczku skóra do góry. Jeśli mamy można pomiędzy warstwy boczku ze skórą włożyć boczek skórowany, co ja zrobiłem i widać na foto.
Zamykamy praskę i parzymy w wodzie o temp ok. 75 stopni prze ok 2h. Wyjmujemy z wody i studzimy w prasce do osiągnięcia wewnątrz temp ok 5-10 stopni. Można włożyć do zimnej wody i ją zmieniać lub przelewać.
Smacznego
niedziela, 18 marca 2012, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2012/03/Boczek-prasowany-Surowce-i-dodatki-boczek.html