Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Pączki wg. Abratka 65279
Boczek mielony »
Boczek prasowany
Surowce i dodatki:-
boczek- peklosól 18g/kg-
pieprz cytrynowy 1g/kg-
żelatynaBoczek dopasowujemy do praski prostokątnej. Jeśli ktoś nie ma prostokątnej może użyć cylindrycznej i zrolować
boczek.
Boczek najpierw peklujemy na sucho przez 24h-48h w temp 5 stopni.Do praski wkładamy folię celulozową i układamy
boczek skóra do dołu posypujemy
żelatyną w ilości ok 2 łyżeczek i
pieprzem, można sproszkowanym
czosnkiem (nie za dużo bo się nie sklei). Na to kładziemy drugą warstwę
boczku skóra do góry. Jeśli mamy można pomiędzy warstwy
boczku ze skórą włożyć
boczek skórowany, co ja zrobiłem i widać na foto.Zamykamy praskę i parzymy w wodzie o temp ok. 75 stopni prze ok 2h. Wyjmujemy z
wody i studzimy w prasce do osiągnięcia wewnątrz temp ok 5-10 stopni. Można włożyć do zimnej
wody i ją zmieniać lub przelewać.Smacznegoniedziela, 18 marca 2012, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter