Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Frankfurterki
Mielonka drobiowa »
Z lewej prasowany
boczek, prawej
golonka prasowana, na górze lunchmeat.Surowce i dodatki:- peklosól 18g/kg-
pieprz cytrynowy 1g/kg-
żelatynaBoczek dopasowujemy do praski prostokątnej. Jeśli ktoś nie ma prostokątnej może użyć cylindrycznej i zrolować
boczek.Z
golonki wycinamy kość i rozcinamy ja na dwie trzy części, tak aby dopasować do praski.
Boczek lub
golonkę peklujemy na sucho przez 24h-48h w temp 5 stopni.Do praski wkładamy worek i do niego układamy
boczek skóra do dołu posypujemy
żelatyną w ilości ok 2 łyżeczek i
pieprzem. Na to kładziemy drugą warstwę
boczku skóra do góry.Zamykamy praskę i parzymy w wodzie o temp ok. 75 stopni prze 5h. Wyjmujemy z
wody i studzimy w prasce do osiągnięcia wewnątrz temp ok 5-10 stopni.Tak samo postępujemy przy produkcji
golonki.
Golonka może być pokrojona na kawałki i różnie , ale ciasno ułożona w prasce.Do praski prostokątnej można użyć worki do pieczenia nie rękaw, które po włożeniu wsadu zawiązujemy. Można też użyć osłonek poliamidowych, które zawiązujemy na końcach po napełnieniu i wkładamy do praski.
Smacznegopiątek, 15 stycznia 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter