ßßß Cookit - przepis na Boczek lub golonka prasowana

Boczek lub golonka prasowana

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Frankfurterki
Mielonka drobiowa »
Z lewej prasowany boczek, prawej golonka prasowana, na górze lunchmeat.
Surowce i dodatki:
- peklosól 18g/kg
- pieprz cytrynowy 1g/kg
- żelatyna
Boczek dopasowujemy do praski prostokątnej. Jeśli ktoś nie ma prostokątnej może użyć cylindrycznej i zrolować boczek.
Z golonki wycinamy kość i rozcinamy ja na dwie trzy części, tak aby dopasować do praski.
Boczek lub golonkę peklujemy na sucho przez 24h-48h w temp 5 stopni.
Do praski wkładamy worek i do niego układamy boczek skóra do dołu posypujemy żelatyną w ilości ok 2 łyżeczek i pieprzem. Na to kładziemy drugą warstwę boczku skóra do góry.
Zamykamy praskę i parzymy w wodzie o temp ok. 75 stopni prze 5h. Wyjmujemy z wody i studzimy w prasce do osiągnięcia wewnątrz temp ok 5-10 stopni.
Tak samo postępujemy przy produkcji golonki. Golonka może być pokrojona na kawałki i różnie , ale ciasno ułożona w prasce.
Do praski prostokątnej można użyć worki do pieczenia nie rękaw, które po włożeniu wsadu zawiązujemy. Można też użyć osłonek poliamidowych, które zawiązujemy na końcach po napełnieniu i wkładamy do praski.
Smacznego
piątek, 15 stycznia 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/01/Boczek-lub-golonka-prasowana.html