Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Salceson cielęcy
Polędwica suszona na słodko »
Szynki cielęceSzynki cielęceSkładniki:-
udziec,
karkówka lub górka cielęca- peklosól-
ziele angielskie,
pieprz,
czosnekZ udźca wycinamy
szynki, z
karkówki odcinamy kość, a z górki wycinamy
schab.Robimy solankę wg tabeli i nastrzykujemy przed zalaniem zalewą w ilości ok. 5% solanki na kg
mięsa. Peklujemy na mokro dodając
zioła przez 5-10 dni w lodówce.Wyciągamy
mięsko z solanki wkładamy w siatki wędzarnicze lub sznurujemy i wieszamy na ok. 4h celem ocieknięcia powierzchni w pomieszczeniu o temp ok 10 stopni.Rozgrzewamy wędzarnię do ok. 40-50 stopni wieszamy
szynki i osuszamy. Po wyschnięciu powierzchni dajemy
dymek i wędzimy do momentu uzyskania jasnego koloru.Następnie parzymy w wodzie o temp. 80stopni do osiągnięcia wewnątrz temp 70 stopni. Orientacyjny czas parzenia wynosi ok. 50min/kg.
Studzimy do temp poniżej 12 stopni. Można zanurzyć w zimnej wodzie.
Smacznegośroda, 31 sierpnia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter