ßßß Cookit - przepis na Kindziuk z dzika

Kindziuk z dzika

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Szynka i łopatka z dzika
Kiełbasa gruba z dziczyzny ... »
Kindziuk z dzika
Tak wygląda 26 . 12.2010r.
Jest to relacja z procesu produkcji kindziuka. Kindziuk jest wędliną dojrzewającą wymagającą dużo czasu (ok. 3-5 miesięcy). Dlatego postanowiłem zamieści foto relację, która będzie obrazowała na bieżąco etapy produkcji.
Składniki do wykonania:
- I z dzika 2kg
- boczek wieprzowy 1kg
- peklosól,
- żołądek wieprzowy lub pęcherz wieprzowy
18 . 09.2010
Mięsa kroimy w kostkę i nacieramy peklosolą 80g/kg. Żołądek czyścimy dokładnie i pozostawiamy stroną zewnętrzna na zewnątrz (masło maślane, ale tak ma być nie odwrotnie). Przy produkcji masarniczej zazwyczaj jest odwrotnie, ale w tym starym przepisie tak było.
Mięso mieszamy i napychamy ścisło żołądek, aby nie było kieszonek z powietrzem. Masujemy w celu usunięcia luk z powietrzem. Zawiązujemy wszystkie otwory w żołądku.
Następnie go sznurujemy jak wędzonkę.
Ja natarłem też żołądek peklosolą od zewnątrz, aby zabezpieczyć przed robactwem.
Ściskamy pomiędzy dwoma deseczkami i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu, aby obsychał.
Warto codziennie go doglądać, obwąchiwać i sprawdzać co się z nim dzieje.
W sobotę 02.11.2010 odbędzie się pierwsze wędzenie zimnym dymem przez 4h i potem tak przez 20 dni.
30 . 10.2010
Tak dziś sobie kindziuczek wygląda. Na chwilę uwolniony z dybów. Zaczyna zmieniać kolor. Idzie ku dobremu
02 . 10.2010
Odbyło się pierwsze wędzenie:
Zaczyna nabierać wyglądu i zapachu:
Jeszcze tylko 19 dni wędzenia.
05 . 10.2010
Kolejne wędzenie:
06 . 10.2010
Kindziuk w dybach. Zaczyna ładnie pachnieć.
09 . 11.2010
Po kolejnym wędzeniu prasowanie i suszenie.
26 . 12.2010 tak wygląda po ponad 3 miesiącach
W smaku rewelacja. Rozpływa się w ustach. Zapach niesamowity. Po degustacji wraca do dojrzewalni na jeszcze kilka miesięcy.
Smacznego
poniedziałek, 27 grudnia 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/12/Kindziuk-z-dzika.html