Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Szynka i
łopatka z dzika
Kiełbasa gruba z
dziczyzny ... »Kindziuk z dzikaTak wygląda 26 . 12.2010r.

Jest to relacja z procesu produkcji kindziuka. Kindziuk jest
wędliną dojrzewającą wymagającą dużo czasu (ok. 3-5 miesięcy). Dlatego postanowiłem zamieści foto relację, która będzie obrazowała na bieżąco etapy produkcji.Składniki do wykonania:- I z dzika 2kg-
boczek wieprzowy 1kg- peklosól,- żołądek wieprzowy lub pęcherz wieprzowy18 . 09.2010
Mięsa kroimy w kostkę i nacieramy peklosolą 80g/kg. Żołądek czyścimy dokładnie i pozostawiamy stroną zewnętrzna na zewnątrz (
masło maślane, ale tak ma być nie odwrotnie). Przy produkcji masarniczej zazwyczaj jest odwrotnie, ale w tym starym przepisie tak było.
Mięso mieszamy i napychamy ścisło żołądek, aby nie było kieszonek z powietrzem. Masujemy w celu usunięcia luk z powietrzem. Zawiązujemy wszystkie otwory w żołądku.

Następnie go sznurujemy jak wędzonkę.

Ja natarłem też żołądek peklosolą od zewnątrz, aby zabezpieczyć przed robactwem.Ściskamy pomiędzy dwoma deseczkami i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu, aby obsychał.

Warto codziennie go doglądać, obwąchiwać i sprawdzać co się z nim dzieje.W sobotę 02.11.2010 odbędzie się pierwsze wędzenie zimnym
dymem przez 4h i
potem tak przez 20 dni.30 . 10.2010Tak dziś sobie kindziuczek wygląda. Na chwilę uwolniony z
dybów. Zaczyna zmieniać kolor. Idzie ku dobremu

02 . 10.2010Odbyło się pierwsze wędzenie:

Zaczyna nabierać wyglądu i zapachu:

Jeszcze tylko 19 dni wędzenia.05 . 10.2010Kolejne wędzenie:

06 . 10.2010Kindziuk w dybach. Zaczyna ładnie pachnieć.

09 . 11.2010Po kolejnym wędzeniu prasowanie i suszenie.

26 . 12.2010 tak wygląda po ponad 3 miesiącach

W smaku rewelacja. Rozpływa się w ustach. Zapach niesamowity. Po degustacji wraca do dojrzewalni na jeszcze kilka miesięcy.

Smacznegoponiedziałek, 27 grudnia 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter