Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Jabłecznik z
budyniemZupka czosnkowa »
Składniki na 1 bochenek:- 330 ml zakwasu żytniego aktywnego- 2 szklanki
mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
mąki pszennej- 3/4 szklanki
mąki żytniej chlebowej- 1 łyżeczka
soli- 350 ml
piwa- 2 łyżki
oleju- 2 łyżki melasyDo dużej miski wlać zakwas, wsypać obie
mąki i
sól.
Piwo,
oliwę i melasę podgrzać w garnku do ok. 54ºC.Wylać na suche składniki podgrzane składniki i zmiksować, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, nie klejące (około 5 minut). Odstawić ciasto do podwojenia objętości, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.Następnie uformować bochenek, umieścić go w formie i dać mu wyrosnąć do podwojenia objętości.Piec w temperaturze w piekarniku o temp. 175ºC przez około pół godziny. Studzić 10 minut w formie,
potem na ruszcie.UwagaZe względu na fakt, ze użyłam naturalnego zakwasu zamiast
drożdży ciasto było dość luźne, więc dodatkowo wsypałam ok. 0,75 szklanki mieszanki
płatków musli (pełnoziarniste z 5 zbóż) i jeszcze dodałam drobinę
mąki.
Smacznegopiątek, 29 października 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter