Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Obwarzanki z
białym seremSum wędzony »Wędzonka słoikowa
Składniki:-
kiełbasa wędzona dowolna-
boczek wędzony-
polędwice i
szynki wędzone- surowe skóry wieprzowe-
czosnek w ząbkach-
żelatyna-
wodaDo wykonania tego wyrobu można użyć nie udanych wyrobów np. za
suchej kielbasy, tłustego
boczku, suchej
polędwicy, itp...Wykonanie:Na dno słoika typu Wek wkładamy kawałek skóry, licem do dołu. Następnie stawiamy kawałek
boczku i wypełniamy resztę miejsca na sztorc
kiełbaskami,
polędwicą i
szynką. Ja nie miałem
szynki i
polędwicy więc użyłem na wkład wyłącznie
boczku i
kiełbasy.
Po wypełnieniu słoika wrzucamy do każdego 2-3 ząbki
czosnku, wsypujemy po płaskiej łyżeczce
żelatyny i zalewamy
wodą. Około 4-5cm od dna słoika.Słoiki wstawiamy do piekarnika na blachę do której wlewamy
wodę. Tak przygotowane weki "pieczemy" ok 1-1,5h w temp ok. 160 stopni. Bałem się wyżej grzać, aby nie porozrywało słoików. Trzeba na to szczególnie uważać i nie dolewać
wody w trakcie pieczenia.Powstały wyrób miał bardzo kruchą konsystencję. Na dnie słoika była warstwa tłuszczyku, a pod nią galareta.
Trwałość produktu przy szczelnie zamkniętym weku i chłodnej piwnicy to kilka miesięcy. Ja jadłem taki produkt nawet po 8 miesiącach.Smacznegośroda, 11 sierpnia 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter