Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kabanosy z dzika
Szynka wieprzowa »
Wątrobianka grubo mielona
Skład:-
wątroba wieprzowa 0,8kg-
boczek wieprzowy 1kg- podgardle 1kg- skórki wieprzowe 0,2kg
Przyprawy i dodatki:-
kasza manna 100g-
sól nie jodowana 9g/kg-
pieprz naturalny 1g/kg-
majeranek 0,7g/kg-
cebula 200g- osłonki barierowe (termokurczliwe) lub naturalne jelito grubeSurowce parzymy w wodzie 80-90 stopni do stanu pół miękkiego. Wątrobę parzymy ok. 10 min.W powstałym rosole w ilości 0,5l zaparzamy
kaszę manną.Wątrobę,
boczek, skórki i podgardle mielemy na sitku 4mm.
Cebulę podsmażamy i mielemy na sitku 4mm.Wszystkie zmielone
mięsa,
cebulę i
przyprawy mieszamy.Napełniamy farszem osłonki lub jelita i parzymy w wodzie o temp. ok75 stopni przez ok 45 min. do osiągnięcia wewnątrz temp 72 stopnie.Chłodzimy do temp 10 stopni.
Wątrobiankę w jelicie naturalnym można obwędzić zimnym
dymem przez ok 3-4h.Smacznegoponiedziałek, 21 grudnia 2009, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter