ßßß

Czekoladki - mało kto ich nie lubi, a pojęcie "domowe czekoladki" brzmi niezwykle zachęcająco i myślę, że nawet antyfani pralinek się nimi skuszą....i w dodatku to nadzienie z Nutelli...Gorzka czekolada, której serce stanowi czekoladowo orzechowe nadzienie z jednego z popularniejszych kremów - połączenie idealne.
100 g gorzkiej czekoladyok. 1/3 szklanki Nutelligarść orzechów laskowych (opcjonalnie)ponadto:silikonowa forma do czekoladek
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladą smarujemy foremki na czekoladki (cienką warstwą np. za pomocą pędzelka)*. Formę umieszczamy w zamrażalniku na ok. 10-15 minut. Następnie smarujemy drugą warstwą czekolady i znów wkładamy do zamrażalnika na kolejne 10-15 minut. W razie konieczności czynność powtórzyć. Następnie do foremek wykładamy porcje Nutelli, zostawiając miejsce na zalanie czekoladą**. Znów wkładamy do lodówki na ok. 10 minut. Po tym czasie roztopioną czekoladę wlewamy do foremek i wygładzamy za pomocą noża lub szpatułki. Odstawiamy do zastygnięcia.Gotowe czekoladki ostrożnie wyjmujemy z formy silikonowej.*foremki możemy posmarować bardzo cienką warstwą oleju - wtedy łatwiej odejdą od formy**w czekoladkach możemy dodatkowo umieścić całe orzechy laskowe







