Wykonanie
Składniki:3-4
gorzkie czekolady, w zależności od wielkości
serca i od ilości
truskawek,
truskawki,
biała czekolada.Przygotowanie:
Przygotować plastikowy pojemnik w kształcie
serca - najlepiej by plastik był miękki i by można było go lekko ponacinać w razie gdyby
serce nie chciało wyjść.Gdy nie posiada się takiego pojemnika, można zrobić
serce z folii aluminiowej - zrobić je z kilku warstw, by była sztywniejsza.
Rozpuścić
czekoladę i posmarować
spod i boki formy. Włożyć do zastygnięcia do lodówki. Tak samo nałożyć kilka warstw
czekolady, do uzyskania sztywnej warstwy
czekolady. Ja te boki
serca później poucinałam, ale lepiej zrobić to od razu. Ostrożnie odchylać boki formy i oddzielać od
czekolady. Gdy boki będą już luźnie, wypchnąć
serce od
spodu - delikatnie i ostrożnie. W razie potrzeby można nacinać plastik by sobie ułatwić.
Truskawki posmarować
czekoladą, lub zanurzyć w niej i pozostawić do zastygnięcia.Rozpuścić
białą czekoladę i przestudzić (ciepła rozpuści ciemną
czekoladę i może zniszczyć
serce). Udekorować
serce i
truskawki.
Na zdjęciu są widoczne pralinki domowej roboty. Sposób zrobienia znajduje się tu kliknij .
Smacznego!!!