Wykonanie
Jeden z najprostszych i najpopularniejszych deserów w naszych domach. Mimo swojej prostoty jest przepyszny i w odróżnieniu od innych kalorycznych deserów - dość zdrowy. Idealny dla dzieci, a i niejeden dorosły chętnie sięgnie po
ryż na mleku, którego smak przeniesie go wspomnieniami do lat dziecięcych.Mmmm...
Ryż na Mleku - Składniki: (na jedną dość dużą porcję)2 szklanki
mleka4 łyżki
ryżu (45 g)łyżka
masłaok. 2 łyżki
cukruRyż na Mleku - Sposób przygotowania:
Mleko zagotowujemy. Dodajemy
masło i wrzucamy
ryż. Gotujemy do miękkości, na niedużym ogniu bardzo często mieszając (trwa to zwykle ok. 20 minut). Gdy
ryż będzie gotowy dodajemy
cukier, energicznie mieszamy i przekładamy do miseczki.
Ryż na mleku podajemy z
owocami, dowolnymi
konfiturami,
dżemami, polewami,
sokami itp. według upodobań.