Wykonanie

Tak jak Boska Jola jest hiciorem obiadowym, tak Omlet Grzybek jest absolutnym must do weekendowym, bez niego poprostu nie ma niedzieli i już,
zero dyskusji...Smażony na dwóch patelniach dla 4 osób wywołuje zawsze zamieszanie, no bo kto się załapie na te pierwsze 2 sztuki a kto wytrzyma i
poczeka na kolejne które się smażą... a co dopiero kiedy jest nas szóstka, bo i tak się zdarza...Składniki na omlety dla 4 osób:10 jaj5 łyżek czubatych
mąki4 łyżki
masła, ostatnio kupiłam niesolone Lurpak
Białka oddzielam od
żółtek, ubijam na pianę ze szczyptą
soli, jak
białka są idealnie ubite, zmniejszam obroty miksera na minimum i wrzucam po kolei
żółtka i
mąkę.Patelnię rozgrzewam, wrzucam łyżkę
masła (tylko żeby się nie przypaliło!!!), wlewam odpowiednią ilość ciasta i smażę powolutku, po 2 minutach przerzucam i znowu 2 minuty z drugiej strony (a zewsząd słychać - długo jeszcze?) i gotowe :)Omlety jemy z
cukrem,
dżemem,
owocami.I tak nam smakują:


