Wykonanie


Łosoś Wędzony,
awokado i
ogórek to jedne z moich ulubionych połączeń charakterystycznych m. in. dla kuchni Azjatyckiej. W wersji "kieliszkowej" ta mini przekąska pięknie prezentuje się tworząc elegancką przystawkę na romantyczną kolacje lub przyjęcie.(na ok. 6 porcji)krem:150 g
twarożkunieduży
ogórek (ok. 100 g)1,5 łyżki
majonezusól,
pieprz200 g
łososia wędzonego2
awokadosok z 1
limonki (ewentualnie
cytryny)czarny
sezam (opcjonalnie)
koperek
Wszystkie składniki na krem miksujemy ze sobą. Przekładamy do kieliszków.
Łososia kroimy na mniejsze kawałki i również przekładamy do kieliszków.
Awokado obieramy i kroimy w kostkę lub za pomocą małej łyżeczki wyżłabiamy malutkie kuleczki.Przekładamy do pucharków.Całość skrapiamy
sokiem z limonki (lub
cytryny) i posypujemy czarnym
sezamem. Dekorujemy
koperkiem.

Wskazówki:Przystawkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem, ponieważ mimo skropienia
sokiem z
cytrusów awokado dość szybko ciemnieje.








