Wykonanie



Tradycyjne danie zasilające menu
polskich domów. Farsz na klasyczne Łazanki jakie najczęściej goszczą u mnie w domu składa się jedynie z
cebuli oraz
kapusty i przyznam, że takie skromne połączenie najbardziej mi smakuje. Polecam.400 -500 g
makaronu łazankimała główka
kapusty (do 2 kg)2 duże
cebule1 kostka bulionowa - grzybowa
masłomaggisólpieprz
Posiekaną
kapustę gotujemy w wodzie przez ok. 2 godziny.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na
maśle. Odcedzamy
kapustę i dokładnie "wyciskamy" aby pozbyć się nadmiaru
wody - przekładamy do zeszklonej
cebuli i wszystko razem smażymy przez ok. godzinę dość często mieszając. Pod koniec dodajemy kostkę
grzybową, niewielką ilość
maggi i doprawiamy
solą i
pieprzem.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedzony przekładamy do usmażonej
kapusty i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane świeżo zmielonym
pieprzem.



