ßßß Cookit - przepis na Racuchy na kefirze - Fotokulinarnie

Racuchy na kefirze - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Składniki
250 ml kefiru
180 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
do smażenia
olej
do podania
kwaśna śmietana 18%
sos truskawkowy
Wykonanie
kefir dokładnie wymieszać z jajkami i mąką na gładką masę. Wystarczy to zrobić za pomocą łyżki – nie potrzeba miksera
następnie dodać sodę oraz cukier puder i ponownie wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.
rozgrzać patelnie i wlać cienką warstwę oleju
za pomocą łyżki kłaść nieduże kleksy ciasta. Zależnie od wielkości patelni – 3 do 4 sztuk na jedno smażenie
rachuchy najlepiej podawać z kwaśną śmietaną i domowym sosem truskawkowym
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/racuchy-na-kefirze