Wykonanie

Pyszne, ręcznie robione
czekoladki mleczne z nadzieniem z prawdziwych
malin i
białej czekolady.Żadne sklepowe im nie dorównają, tym bardziej, że własnoręcznie wykonane
czekoladki to ogromna satysfakcja. To także świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby.Są naprawdę wspaniałe, ale też bardzo słodkie, więc jak ktoś nie lubi słodkości, to raczej nie polecam. Można też zastąpić
mleczną czekoladę gorzką, co nieco obniży ich
słodycz.Do produkcji domowych
czekoladek używamy silikonowych foremek, które można nabyć w przeróżnych kształtach.Żeby
czekoladki były naprawdę udane, błyszczące i nie rozpuszczały się od razu w palcach, należy utemperować
czekoladę. Można ten etap pominąć i po prostu roztopić ją w kąpieli
wodnej, natomiast warto się wysilić. Instrukcję i porady jak utemperować
czekoladę, znajdziecie w tym wpisie z działu porad.15
czekoladekSkładniki100 g
czekolady mlecznejnadzienie85 g
malin świeżych lub mrożonych100 g
białej czekolady25 ml
śmietany 36%1 łyżeczka
cukrudodatkowo1 silikonowa foremka do robienia
czekoladekWykonanie
maliny z
cukrem umieścić w garnku i podgrzewać przez 3 do 5 min, do momentu, aż
maliny się rozpadną
maliny przetrzeć przez gęste sitko, by pozbyć się pestek i uzyskać jednolite purée w kąpieli
wodnej roztopić
białą czekoladę ze
śmietaną: w tym celu umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą
wodą, do szklanej miski dać
śmietanę oraz połamaną
czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć
czekolady i
śmietany . Uważać również, by do
czekolady nie dostała się
wodado
czekolady ze
śmietaną dodać malinowy przecier i wymieszać aż do połączeniazdjąć z garnka i przestudzić nadzienie, co spowoduje, że zgęstniejejeśli pomijamy temperowanie
czekolady mlecznej, to należy tylko roztopić ją w kąpieli
wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą
wodą, do szklanej miski dać połamaną
czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć
czekolady. Uważać by do
czekolady nie dostała się
wodajeśli temperujemy
czekoladę mleczną postępujemy wg według instrukcji, którą znajdziecie w tym wpisiepo roztopieniu
czekolady (i ewentualnie utemperowaniu) za pomocą małego pędzelka, smarować
mleczną czekoladą wnętrza foremekwysmarowaną foremkę schłodzić 5 min. w lodówce, a następnie posmarować powtórnie i znów schłodzić 5 min, tak aby otrzymać grubszą warstwę
czekolady, która nie popęka przy wyciąganiu
czekoladekdo foremki z
czekoladą nałożyć nadzienie, zostawiając trochę miejsca u góry, tak by zamknąć całość
czekoladąponownie schłodzić 5 min. w lodówce, lub jeśli nadzienie jest wystarczającą gęste, można od razu „zamknąć”
czekoladki wylewając na górę
mleczną czekoladęczekoladki dać do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na nocpo tym czasie delikatnie wypchnąć
czekoladki z foremkiprzechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce

Opublikowano: 12 lutego 2014Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Udka z kurczaka klasyczne

Naleśniki z
truskawkami i
nektarynkami
Kapusta włoska z
żurawiną
Purée z dyni i
marchewkiPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus