ßßß Cookit - przepis na Czekoladki z nadzieniem malinowym

Czekoladki z nadzieniem malinowym

nazwa

Wykonanie

Pyszne, ręcznie robione czekoladki mleczne z nadzieniem z prawdziwych malin i białej czekolady.
Żadne sklepowe im nie dorównają, tym bardziej, że własnoręcznie wykonane czekoladki to ogromna satysfakcja. To także świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby.
Są naprawdę wspaniałe, ale też bardzo słodkie, więc jak ktoś nie lubi słodkości, to raczej nie polecam. Można też zastąpić mleczną czekoladę gorzką, co nieco obniży ich słodycz.
Do produkcji domowych czekoladek używamy silikonowych foremek, które można nabyć w przeróżnych kształtach.
Żeby czekoladki były naprawdę udane, błyszczące i nie rozpuszczały się od razu w palcach, należy utemperować czekoladę. Można ten etap pominąć i po prostu roztopić ją w kąpieli wodnej, natomiast warto się wysilić. Instrukcję i porady jak utemperować czekoladę, znajdziecie w tym wpisie z działu porad.
15 czekoladek
Składniki
100 g czekolady mlecznej
nadzienie
85 g malin świeżych lub mrożonych
100 g białej czekolady
25 ml śmietany 36%
1 łyżeczka cukru
dodatkowo
1 silikonowa foremka do robienia czekoladek
Wykonanie
maliny z cukrem umieścić w garnku i podgrzewać przez 3 do 5 min, do momentu, aż maliny się rozpadną
maliny przetrzeć przez gęste sitko, by pozbyć się pestek i uzyskać jednolite purée w kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę ze śmietaną: w tym celu umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać śmietanę oraz połamaną czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady i śmietany . Uważać również, by do czekolady nie dostała się woda
do czekolady ze śmietaną dodać malinowy przecier i wymieszać aż do połączenia
zdjąć z garnka i przestudzić nadzienie, co spowoduje, że zgęstnieje
jeśli pomijamy temperowanie czekolady mlecznej, to należy tylko roztopić ją w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamaną czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się woda
jeśli temperujemy czekoladę mleczną postępujemy wg według instrukcji, którą znajdziecie w tym wpisie
po roztopieniu czekolady (i ewentualnie utemperowaniu) za pomocą małego pędzelka, smarować mleczną czekoladą wnętrza foremek
wysmarowaną foremkę schłodzić 5 min. w lodówce, a następnie posmarować powtórnie i znów schłodzić 5 min, tak aby otrzymać grubszą warstwę czekolady, która nie popęka przy wyciąganiu czekoladek
do foremki z czekoladą nałożyć nadzienie, zostawiając trochę miejsca u góry, tak by zamknąć całość czekoladą
ponownie schłodzić 5 min. w lodówce, lub jeśli nadzienie jest wystarczającą gęste, można od razu „zamknąć” czekoladki wylewając na górę mleczną czekoladę
czekoladki dać do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc
po tym czasie delikatnie wypchnąć czekoladki z foremki
przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce
Opublikowano: 12 lutego 2014
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Udka z kurczaka klasyczne
Naleśniki z truskawkami i nektarynkami
Kapusta włoska z żurawiną
Purée z dyni i marchewki
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/czekoladki-z-nadzieniem-malinowym