ßßß
Pyszne, ręcznie robione czekoladki mleczne z nadzieniem z prawdziwych malin i białej czekolady.Żadne sklepowe im nie dorównają, tym bardziej, że własnoręcznie wykonane czekoladki to ogromna satysfakcja. To także świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby.Są naprawdę wspaniałe, ale też bardzo słodkie, więc jak ktoś nie lubi słodkości, to raczej nie polecam. Można też zastąpić mleczną czekoladę gorzką, co nieco obniży ich słodycz.Do produkcji domowych czekoladek używamy silikonowych foremek, które można nabyć w przeróżnych kształtach.Żeby czekoladki były naprawdę udane, błyszczące i nie rozpuszczały się od razu w palcach, należy utemperować czekoladę. Można ten etap pominąć i po prostu roztopić ją w kąpieli wodnej, natomiast warto się wysilić. Instrukcję i porady jak utemperować czekoladę, znajdziecie w tym wpisie z działu porad.15 czekoladekSkładniki100 g czekolady mlecznejnadzienie85 g malin świeżych lub mrożonych100 g białej czekolady25 ml śmietany 36%1 łyżeczka cukrudodatkowo1 silikonowa foremka do robienia czekoladekWykonaniemaliny z cukrem umieścić w garnku i podgrzewać przez 3 do 5 min, do momentu, aż maliny się rozpadnąmaliny przetrzeć przez gęste sitko, by pozbyć się pestek i uzyskać jednolite purée w kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę ze śmietaną: w tym celu umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać śmietanę oraz połamaną czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady i śmietany . Uważać również, by do czekolady nie dostała się wodado czekolady ze śmietaną dodać malinowy przecier i wymieszać aż do połączeniazdjąć z garnka i przestudzić nadzienie, co spowoduje, że zgęstniejejeśli pomijamy temperowanie czekolady mlecznej, to należy tylko roztopić ją w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamaną czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się wodajeśli temperujemy czekoladę mleczną postępujemy wg według instrukcji, którą znajdziecie w tym wpisiepo roztopieniu czekolady (i ewentualnie utemperowaniu) za pomocą małego pędzelka, smarować mleczną czekoladą wnętrza foremekwysmarowaną foremkę schłodzić 5 min. w lodówce, a następnie posmarować powtórnie i znów schłodzić 5 min, tak aby otrzymać grubszą warstwę czekolady, która nie popęka przy wyciąganiu czekoladekdo foremki z czekoladą nałożyć nadzienie, zostawiając trochę miejsca u góry, tak by zamknąć całość czekoladąponownie schłodzić 5 min. w lodówce, lub jeśli nadzienie jest wystarczającą gęste, można od razu „zamknąć” czekoladki wylewając na górę mleczną czekoladęczekoladki dać do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na nocpo tym czasie delikatnie wypchnąć czekoladki z foremkiprzechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce
Opublikowano: 12 lutego 2014Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Udka z kurczaka klasyczne
Naleśniki z truskawkami i nektarynkami
Kapusta włoska z żurawiną
Purée z dyni i marchewkiPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus