ßßß Cookit - przepis na " Orzechowo-karmelowa masa do tortów i ciast "

" Orzechowo-karmelowa masa do tortów i ciast "

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Kruche z jabłkami
Szybkie ciasto z ... »
Idealna masa do tortów jak i innych ciast o wyraźnym smaku orzechów z krobinkami karmelu,
Składniki:
25 dkg masła
250 ml mleka
2 żółtka
10 dkg cukru pudru
12 dkg orzechów włoskich
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej (kopiata)
1 łyżka mąki pszennej ( kopiata)
Wykonanie:
4 łyżki cukru kryształu karmelizujemy na patelni o grubym dnie a następnie dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy z karmelem.
Tak przygotowane orzechy wykładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do schłodzenia i zastygnięcia się.
Wystudzone i zastygnięte orzechy miksujemy np.blenderem na bardzo drobno.
Pół szklanki mleka zagotowujemy,pozostałe dokładnie mieszamy z utartymi żółtkami i obydwoma mąkami a następnie wlewamy na gotujące się mleko.Tak powstały budyń gotujemy około 2 min.dokładnie mieszając i uważając żeby nie przypalić.Odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą i jasną masę z cukrem pudrem a następnie dajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy,postępujemy tak do wyczerpania się budyniu.
Na końcu dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy.
Gotową masą przekładamy torty,ciasta.
Smacznego:)
piątek, 20 czerwca 2014, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2014/06/Orzechowo-karmelowa-masa-do-tortow-i-ciast.html