Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu« Surówka z czarnej ...Szybkie
ciasteczka z ... »Lubicie mak?Bo ja mam wielkiego amatora wypieków z
makiem i specjalnie dla Niego przygotowałam
ciasteczka które znalazłam na blogu: Mała
cukierenka.Wyszły bardzo smaczne,tylko następnym razem zrobię je ciut cieńsze

Składniki:25 dkg miękkiego
masła13 dkg
cukru pudru20 dkg
maku zmielonego1 opakowanie
cukru waniliowego30 dkg
mąki pszennej1/3 łyżeczki
aromatu migdałowegookoło 15 dkg
dżemu15 dkg
białej czekoladyWykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym do uzyskania jasnej i puszystej masy,następnie dodajemy
aromat migdałowy i dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiać i wymieszać z
makiem a następnie dodać do masy
maślanej i wymieszać ręcznie.Powstanie dość gęste i kruszące się ciasto.Z ciasta formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Kuleczni spłaszczamy dłonią a następnie za pomocą np.kieliszka wykrawamy kółeczka,brzegi zbieramy i znów formujemy z nich kulki.
Ciasteczka pieczemy około 14 min.w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg) lub 180°C (grzanie tradycyjne)Po wyjęciu
ciasteczek z piekarnika trzymamy je jeszcze około 5 min,na blaszce i dopiero zdejmujemy.
Dżem podgrzewamy w rondelku a następnie smarujemy nim
ciasteczka i sklejamy po dwa.Przełożone
ciasteczka zanurzamy do połowy w białej
czekoladzie roztopionej w kżpieli
wodnej.Gotowe
ciasteczka odkładamy do zastygnięcia.Smacznego :)

sobota, 25 stycznia 2014, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..."
Ciasteczka ..."
Torty ""
Torty "" Kotlety ...Reklama w internecie


Pisz blog
zamów newsletter