Wykonanie
Zupa ze świeżym
ogórkiem najczęściej kojarzy się z chłodnikiem. Ta wersja z uwagi na zawartość
sera nie nadaje się do całkowitego schłodzenia ponieważ napowierzchni zupy utworzyłby się delikatny kożuch. Można podawać ją na gorąco lub przestudzoną do letniej temperatury. Idealna na upalne dni kiedy nie mamy ochoty na wielkie gotowanie a mamy apetyt na zupę.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 15-20 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:600 g
ogórków gruntowych250 g
serka topionego z
ziołami1 duża
cebula2 duże ząbki
czosnku900 ml
bulionu warzywnego lub
mięsnegołyżka posiekanego
koperkusólpieprz świeżo mielony
http://allegro.pl/kot-z-drewna-z-drucianym-ogonem-czarny-i3418500259.htmlSposób wykonania:
ogórki dokładnie myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki,
cebulę obieramy, kroimy na ósemki, w garnku podgrzewamy
bulion,do blendera wrzucamy
ogórki,
cebulę,
czosnek,
serek topiony, dodajemy ½ szklanki ciepłego
bulionu i blendujemy na gładki krem,krem
ogórkowo serowy wrzucamy do garnka z
bulionem, doprawiamy
solą oraz
pieprzem, dokładnie mieszamy i zagotowujemy,odstawiamy do przestygnięcia, najlepiej smakuje kiedy ma letnią temperaturę,podajemy z siekanym
koprem i ewentualnie z grzankami.