Wykonanie
Synoptycy znowu zapowiadają niskie temperatury jak na zimę przystało. Nie jestem z tego powodu uradowana dlatego żeby poprawić sobie i Wam nastroje proponuję na weekend pełną fantastycznych smaków i kolorową jak tęcza przystawkę/przekąskę. Zapewniam, że raduje oczy a jednocześnie dostarcza wielu cennych składników odżywczych dla naszych organizmów głównie za sprawą
cykorii.
Składniki:-
pierś z kurczaka (podwójna),- 2 czubate łyżki posiekanej
natki pietruszki,- 4 łyżki posiekanej świeżej
bazylii,- 2
pomarańcze,- 1
grejpfrut,- 2
cykorie ( biała i różowa),- 1-2 garści
Rukoli (według uznania)-
sól,- grubo mielony
pieprz,- 2 łyżki
oliwy.Sposób wykonania:
mięso oczyść z błon i umyj, następnie osusz,oprósz
solą i posyp
natką pietruszki oraz
bazylią,piecz w folii w temperaturze 170˚C,po ostudzeniu pokrój
mięso w plastry,
pomarańcze i
grejpfruta sparz, obierz ze skóry następnie oczyść z białych błonek i podziel na cząstki,
cykorię opłucz, usuń gorzkie głąby i osusz a następnie pokrój w paski,
cykorię połącz z
owocami, resztą
bazylii i
oliwą (delikatnie wymieszaj),
ukolę opłucz i osusz , rozłóż na półmisku lub płaskim talerzu, na
rukoli ułóż plastry
kurczaka, obłóż
sałatką z
cykorii i
owoców,całość oprósz grubo mielonym
pieprzempozdrawiam i życzę smacznego !