Wykonanie

Składniki na ciasto:3 szklanki
mąkikostka
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
żółtka3/4 szklanki
cukru1 łyżka
octuMasa makowa:opakowanie masy makowej (u mnie z Biedronki)4
białka2 łyżki
cukru2 łyżki
kokosukilka kropel
aromatu cytrynowegołyżka
wódkiPolewa:tabliczka
białej czekolady2 łyżeczki
masłałyżka
mlekaBlaszkę 26/26 wykładamy pergaminem a brzegi smarujemy
masłem.Piekarnik 180 stopni.Zagnieść ciasto z podanych składników.Więcej niż połową wyklejamy spód blaszki.Masę makowa odcedzamy jeśli w puszcze jest zbyt dużo
wody.
Białka ubijamy na sztywną pianę.Masę
makową oraz dodatki mieszamy ze sobą łyżką.Na sam koniec przekładamy
białka i razem wszystko musimy połączyć.Masę wylewamy na spód ciasta i kruszymy pozostałą kruszonką.Całość sypiemy jeszcze po wierzchu
kokosem.Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Czekoladę,
masło i
mleko umieszczamy nad kąpielą
wodną-rozpuszczamy i polewamy ciasto.