ßßß
Składniki na ciasto:3 szklanki mąkikostka masła2 łyżeczki proszku do pieczenia4 żółtka3/4 szklanki cukru1 łyżka octuMasa makowa:opakowanie masy makowej (u mnie z Biedronki)4 białka2 łyżki cukru2 łyżki kokosukilka kropel aromatu cytrynowegołyżka wódkiPolewa:tabliczka białej czekolady2 łyżeczki masłałyżka mlekaBlaszkę 26/26 wykładamy pergaminem a brzegi smarujemy masłem.Piekarnik 180 stopni.Zagnieść ciasto z podanych składników.Więcej niż połową wyklejamy spód blaszki.Masę makowa odcedzamy jeśli w puszcze jest zbyt dużo wody.Białka ubijamy na sztywną pianę.Masę makową oraz dodatki mieszamy ze sobą łyżką.Na sam koniec przekładamy białka i razem wszystko musimy połączyć.Masę wylewamy na spód ciasta i kruszymy pozostałą kruszonką.Całość sypiemy jeszcze po wierzchu kokosem.Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.Czekoladę,masło i mleko umieszczamy nad kąpielą wodną-rozpuszczamy i polewamy ciasto.