Wykonanie

500 g
mąki pszennej,40 g
drożdży,250 ml ciepłego
mleka,1
jajko,2 łyżeczki
soli,1 łyżka
cukru,garść
siemienia lnianego,250 g startuj
cukinii,Dodatkowo:
olej do wysmarowania formy (keksówka 30-40 cm)
mleko do posmarowania
chlebaDo dużej miski wsypać
mąkę w której robimy dołek i kruszymy do środka
drożdże,zasypanemy je łyżką
cukru i zalewamy 5 łyżkami
mleka.
Drożdże z
mlekiem trzeba rozmieszczenie i podsypaćwiczenia
mąką z
boków miski.Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Cukinie obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki,odciskamy nadmiar płynu.Do miski z
mąką dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy.Odkładamy w ciepłe miejsce na 40 minut.Formę smarujemy
olejem.Ciasto po wyrośnięcia przekładamy na Stolnicę wysypana
mąką i wyrabiamy.Przekładamy do formy i odstawiamy na kolejne 40 minut.Górę
chleba smarujemy
mlekiem przed pieczeniem.Po tym czasie pieczemy 50 minut w 180 stopniach na dolnym piętrze piekarnika.