ßßß
500 g mąki pszennej,40 g drożdży,250 ml ciepłego mleka,1 jajko,2 łyżeczki soli,1 łyżka cukru,garść siemienia lnianego,250 g startuj cukinii,Dodatkowo:olej do wysmarowania formy (keksówka 30-40 cm)mleko do posmarowania chlebaDo dużej miski wsypać mąkę w której robimy dołek i kruszymy do środka drożdże,zasypanemy je łyżką cukru i zalewamy 5 łyżkami mleka.Drożdże z mlekiem trzeba rozmieszczenie i podsypaćwiczenia mąką z boków miski.Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.Cukinie obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki,odciskamy nadmiar płynu.Do miski z mąką dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy.Odkładamy w ciepłe miejsce na 40 minut.Formę smarujemy olejem.Ciasto po wyrośnięcia przekładamy na Stolnicę wysypana mąką i wyrabiamy.Przekładamy do formy i odstawiamy na kolejne 40 minut.Górę chleba smarujemy mlekiem przed pieczeniem.Po tym czasie pieczemy 50 minut w 180 stopniach na dolnym piętrze piekarnika.