ßßß Cookit - przepis na Pęczak z kurkami, pomidorami i fetą

Pęczak z kurkami, pomidorami i fetą

nazwa

Wykonanie

Szybkie i zdrowe, a przy tym pełne smaku danie wegetariańskie. Kurki świetnie komponują się z suszonymi pomidorami i serem feta, a kaszą jęczmienna sprawia, że danie jest sycące.
Ponadto pęczak to najbardziej odżywczy rodzaj kaszy jęczmiennej i jest niezwykle bogatym źródłem błonnika. Kasza jęczmienna pomaga też obniżać poziom cholesterolu oraz wpływa kojąco na jelita. Tak więc warto ją jeść, a w tym daniu smakuje naprawdę wyśmienicie :)
2 porcje
Składniki
170 g pęczaku
150 g kurek
15 g suszonych pomidorów (tj ok. 4 połówki)
70 g fety
1 średnia cebula
1 płaska łyżka masła
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki tymianku, świeżego lub suszonego
Wykonanie
pęczak ugotować w osolonym wrzątku al dente i przecedzić. Można bardziej na miękko, ale żeby był wciąż jędrny
kurki oczyścić, jeśli jest potrzeba opłukać, a następnie pokroić na duże kawałki. Małych można w ogóle nie kroić
suszone pomidory drobno pokroić
cebulę obrać i drobno posiekać na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i podsmażać, aż się zeszkli
następnie dodać kurki, lekko przesmażyć i jeszcze jak będzie woda z kurek, to dodać suszone pomidory
całość podsmażać i mieszać, aż woda odparuje. W trakcie doprawić solą, pieprzem i tymiankiem
następnie dodać do grzybów ugotowany pęczak oraz pokruszoną w dłoniach fetę i wymieszać. Mieszać, aż część fety się lekko rozpuści, ale większe kawałki zostaną w całości
podawać gorące
Opublikowano: 27 sierpnia 2015
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Pizza Prosciutto Crudo
Gołąbki w sosie pomidorowym
Ciasteczka kruche z żurawiną i pomarańczą
Sałatka z cukinią i indykiem
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/peczak-z-kurkami-pomidorami-i-feta