Wykonanie

Szybkie i zdrowe, a przy tym pełne smaku danie wegetariańskie.
Kurki świetnie komponują się z
suszonymi pomidorami i
serem feta, a
kaszą jęczmienna sprawia, że danie jest sycące.Ponadto pęczak to najbardziej odżywczy rodzaj
kaszy jęczmiennej i jest niezwykle bogatym źródłem błonnika.
Kasza jęczmienna pomaga też obniżać poziom cholesterolu oraz wpływa kojąco na jelita. Tak więc warto ją jeść, a w tym daniu smakuje naprawdę wyśmienicie :)2 porcjeSkładniki170 g pęczaku150 g
kurek15 g
suszonych pomidorów (tj ok. 4 połówki)70 g
fety1 średnia
cebula1 płaska łyżka
masła3/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1/3 łyżeczki
tymianku, świeżego lub suszonegoWykonaniepęczak ugotować w osolonym wrzątku al dente i przecedzić. Można bardziej na miękko, ale żeby był wciąż jędrny
kurki oczyścić, jeśli jest potrzeba opłukać, a następnie pokroić na duże kawałki. Małych można w ogóle nie kroić
suszone pomidory drobno pokroić
cebulę obrać i drobno posiekać na patelni rozgrzać
masło, wrzucić
cebulę i podsmażać, aż się zeszklinastępnie dodać
kurki, lekko przesmażyć i jeszcze jak będzie
woda z
kurek, to dodać
suszone pomidorycałość podsmażać i mieszać, aż
woda odparuje. W trakcie doprawić
solą,
pieprzem i
tymiankiemnastępnie dodać do
grzybów ugotowany pęczak oraz pokruszoną w dłoniach
fetę i wymieszać. Mieszać, aż część
fety się lekko rozpuści, ale większe kawałki zostaną w całościpodawać gorąceOpublikowano: 27 sierpnia 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Pizza Prosciutto Crudo

Gołąbki w
sosie pomidorowym
Ciasteczka kruche z
żurawiną i
pomarańczą
Sałatka z
cukinią i
indykiemPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus