Wykonanie
Szybkie i proste ciasto do którego wykorzystałam
marmoladę że słoika polecam :)Składniki
Biszkopt przepis pochodzi z bloga http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com6 jaj1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 i 1/2 szklanki
cukru kryształu ( dałam tylko szklankę )1 łyżka
octuPrzygotowanieUbijamy pianę z
białek, pod koniec dodajemy
cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Żółtka mieszamy z
octem i
proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo
żółtka rosną ) Do ubitej piany dodajemy
żółtka, następnie przesianą
mąkę i delikatnie łączymy. Wylewamy na formę wymiary 24X39 cm . Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cmMasa
jabłkowa-
marmolada jabłkowa: 300 mililitrów-
żelatyna 5 łyżeczek- gorąca
woda nie całe pół szklanki
Mormoladę przełożyć do garnka .
Żelatyną rozpuszczamy w ciepłej wodzie odstawiamy do ostudzania . Następnie wlewamy pomału do
jabłek energicznie mieszając łyżką lub mikserem . masę wykładamy na
biszkopt i wstawiamy do lodówki .
GalaretkiDwie
galaretki zielone (
agrestowe) rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na stęzenia chłodnymi zalewamy ciasto wkładamy ponownie do lodówki .